Varför får vi hål i tänderna?

Hål i tänderna KARIES, beror på att munbakteriernas syraattacker är kraftigare än tändernas och salivens försvar. Varje gång vi äter eller dricker något som innehåller socker eller stärkelse, startar bakterierna i munnen en syraattack som ger skador på tänderna. Ju oftare vi äter, desto mer syra bildas och desto större är risken att syraskadorna växer och blir till hål.

Men det går att undvika!

Några tumregler.

1: Undvik att småäta. Låt tänderna vila i två till tre timmar. En bra regel är att äta tre huvudmål (frukost, lunch och middag) samt två mellanmål per dag.

2: Borsta tänderna noga morgon och kväll med fluortandkräm.

3: Drick vatten istället för läsk.

4: Undvik socker i kaffe och the.

5: Låt barnen äta lördagsgodis och se till att de inte "sparar" utan äter allt på en gång.

När inte detta räcker är det lämpligt att komplettera med ett extra fluorskydd. Antingen som sugtablett, tuggummi eller lösning att skölja med. Fluor fungerar bäst om man tillför det i låga koncentrationer många gånger under dagen, varför fluortabletterna är effektivast.
(Se dosering nedan.)

Xylitol har förmåga att minska syraproduktionen och därför har man sötat bl a fluortaletterna med detta. En mycket god kombination, varför det är lämpligt att ta fluortabletterna efter måltid. Även vanligt godis finns sötat med xylitol, vilket är att föredra framför vanligt socker. Varför inte äta sockerfritt i veckorna och tillåta sig vanligt socker- godis på helgen?

Andra faktorer som påverkar:

Många äldre har mediciner som tyvärr ofta ger muntorrhet som biverkning, samtidigt som våra salivproducenter blir tröttare med åren. Detta ger en bra miljö för bakterierna att växa i. Det är svårt att komma åt. Man kan rådgöra med sin doktor om möjlighet finns att byta ut sin medicin, men tyvärr är det sällan möjligt. Att dricka mycket vatten kan kompensera. Ett extra fluortillskott är också bra men framförallt är det viktigt att tänka på att undvika det nämnda småätandet. På ålderns höst brukar även tandköttet dra sig tillbaka och de sköra rotytorna där karies lätt uppstår, blottläggs. I extrema fall, kan högkoncentrerad fluorgel i individuellt anpassade mjukplastskenor, vara ett alternativ.

Om du har några frågor i övrigt vänd dig till din tandläkare som kan utveckla ovanstående mer.